RapBlog

Rapgondolatok, rapcikkek, rapkritikák.

Kontakt

kriptha kukac freemail pont hu

Zenebolt

Rendelj raplemezeket! Előadó vagy zenekar neve:

Numero7 - Online Zenebolt

Lopótök

2009.08.12. 23:04 :: Rap.Blog.hu

 

Olvasom a Hip-Hop Download twitterén, hogy Deego feldobta a site-ot a szerzői jogvédő irodánál. Elméleti szinten ez akár még jogos is lehet, hiszen az oldal finoman fogalmazva is TELE van illegális tartalommal, többek közt a legújabb Barbárfivérek album is ott volt néhány napig...
 
...csak épp azt nem értem, de kurvára, hogy aki olyan technikával komponál zenét, hogy más szerzők számaiból vág ki részleteket, majd ezt illeszti bele az így már sajátnak kétségesen nevezhető trekkjébe, mindezt úgy, hogy nem vásárolja meg a szerzői jogokat az eredeti szerzőktől, akkor az mi a szánalmas picsát akar a szerzői jogvédő irodától???  
 
 
"Feljelentést szeretnék tenni, mert engedély nélkül terjesztik az én engedélyek nélkül felhasznált sample-ökből összelopott zenéimet!"
 
***
 
UPDATE (2008.08.14.21:46):
Mai, Deegoval váltott leveleim után a fentieket a következő képpen módosítom: nem tudtam róla, hogy a hallott sample-ök már legálisan, levédve vannak felhasználva, hiszen a zenék azáltal levédhetőekké váltak, hogy a bennük hallható hangminták szanaszét lettek vagdosva, valamint folytonosságuk nem éri el a 2 másodpercet. Így törvény által levédve, formálisan teljes mértékben legális módon készült el zenei értelmében a legújabb Barbárfivérek album. Mindazonáltal ez a tény cseppet sem változtatja meg azon álláspontom, mely szerint mások tollával ékeskedni, magyarán más szerzők műveinek felhasználásával (hangsúlyozom: még ha adott sample erősen meg is van vágva, módosítva, illetve törvényesen lenyúlva), "zenét írni" az én szememben lopást jelent, akármennyire is zeneileg-szerkezetileg módosított és így már törvényesen felhasználható mintákról van szó. Hibámért Deegotól ezúton, nyilvánosan kérek elnézést, azonban tűnjek bármennyire is parasztnak, nem változtatom meg azon kijelentésem, mely szerint, még ha legálisan is van "összelopkodva" egy-egy "saját" mű, annak "ellopásáért" (azaz engedély nélküli közzétételéért) feljelentést tenni, urambocsá, a szememben pofátlanság.
 

komment

Címkék: itthon

süti beállítások módosítása