RapBlog

Rapgondolatok, rapcikkek, rapkritikák.

Kontakt

kriptha kukac freemail pont hu

Zenebolt

Rendelj raplemezeket! Előadó vagy zenekar neve:

Numero7 - Online Zenebolt

C-Walk

2010.01.19. 23:00 :: Rap.Blog.hu

 

Az 1970-es évek közepén az amerikai Crips banda (Los Angeles, Kalifornia) egy meglehetősen egyedi, főleg a térd-, és bokaízületek mozgásából álló táncot alakított ki - habár ez az elnevezés talán nem is a legmegfelelőbb szó a "jelenségre". Egyesek a Crips életmód részének tekintik ("way of life"), míg mások általánosságban nem egyszerűen "táncnak", hanem konkrétan "győzelmi táncnak" ("victory dance") tartják a rövidítve csak C-Walknak nevezett stílust. Egy biztos, a Crip Walk-ot nem táncolja sem a Bloods, sem egyéb józaneszű ember (tiszteletből vagy félelemből), aki nem Crips tag. Amerikában ugyanis a Crips által járt C-Walktól tartanak az átlagpolgárok, két okból. Egyfelől a mozgássor nem megfelelő helyen történő eljárása konfliktust eredményezhet, ha a közelben Bloods tagok is tartózkodnak. Másfelől, "győzelmi tánc" aspektusában egyértelműen azt jelenti, hogy a rivális bandából sikerült valakit a Cripsnek megölnie. Az amerikai MTV (2007-es adat) emiatt meg is tagadta minden olyan klipp lejátszását, melyben C-Walk elemek jelennek meg.
 
Mint láthatjuk tehát, a Crip Walk ~35 éves múltjával és igen súlyos jelentéseivel együtt nem kellene, hogy egy tiszteletlenül űzött, trendi tánc legyen. Hazánkban sem. Ennek ellenére találtam pár magyar oldalt, mely a Clown Walk (nem Crips tagok által űzött Crip Walk - vagyis az eredeti tánc másolata gyorsabb és összetettebb mozdulatokkal) népszerűsítésére és tanítására (!) szakosodott. Igaz, hogy a 14 éves kis buzigyerek még csak stilisztikailag-helyesírásilag sem áll a topon, mint az kiderül honlapjáról, mindenesetre ő a Crip Walk nem bandatagok számára önkényesen "legalizált", eredetileg a sikeres gyilkosság megünneplésére járt táncot, immáron Clown Walknak nevezve, oktatni akarja.
 
Ez oly képtelen képzavar, abszurd és szánalmas törekvés, mintha egy honfitársunk egy afroamerikai gyökerű kultúrába akarná beépíteni önvédelmi szlogenekkel álcázott, a zsidókat folyamatosan megvető megjegyzésekkel áldott hungarizmusát. C-Walkot az ilyenek FÖLÉ!
 
 
 

komment

Címkék: külföld

süti beállítások módosítása