RapBlog

Rapgondolatok, rapcikkek, rapkritikák.

Kontakt

kriptha kukac freemail pont hu

Zenebolt

Rendelj raplemezeket! Előadó vagy zenekar neve:

Numero7 - Online Zenebolt

Nosztalgia vonat, első állomás: BULIK

2008.10.16. 23:02 :: Rap.Blog.hu

 

Nem volt flash, gif, sem php. Talán html felületen 16-os betűmérettel valami felhívás, hogy "lesz". De még ez sem volt annyira közkedvelt, hiszen a hirdetők tudták, hogy alig olvasná valaki. Akkoriban a flyer-re is még azt mondtuk: szórólap. Csak így, natúrban, "szórólap". Általában fekete-fehér fénymásolatok voltak ezek. Valaki kézzel megrajzolta, semmi photoshop, majd lehetett másolni. Ha színt akartak a hirdetők, akkor zöld, szürke, esetleg narancssárga lapokra ment a lenyomat. Már, ha ment. Ugyanis, a színes lap drágább volt, mint a fehér. Ezeket küldözgettük tehát egymásnak, postán, szerte az országba. Például, kaptam Kalocsáról levelet, hogy lesz Miskolcon. Vagy írtam én, hogy mikor és hol, és jöjjenek mitöbben, de bocs, szórólap az nincs. Volt, hogy még szórólapokra sem futotta a szervezőknek, így a hír kizárólag szóban és levelekben terjedt.
 
Nem voltak gyakori bulik, rendszeres rendezvények meg pláne nem léteztek. Ma elég Budapestet a nyakába vennie az érdeklődőnek, és előbb-utóbb szinte a hét bármely napján fog találni egy helyet. Ahol van. Nem kizárólag hip-hop, de egy "black party", vagy ilyesmi simán. Ha most kinyitnék egy programfüzetet, azonnal találnék egyet akár még ma estére. Akkoriban örültünk, ha az ország egyik felében lévő party-t szinte "rögtön", vagyis egy-két hónapon belül, követte egy másik, az ország másik felében. Vonatra ültünk, utaztunk fél napot oda, majd fél napot vissza, mert tudtuk, hogy két hónapig úgysem lesz semmi...
 
Tíz, tizenegy évvel ezelőtti állapotokról beszélek. Tíz, tizenegy. Nem sok. Mégis, ahogy nézem, sok. Mindennek magunknak kellett utánajárni, magunknak kellett megszervezni, magunknak kellett kitalálni. Nem voltak spontán ötletek, nem tudtunk hirtelen elugrani valami rapbuliba, mert fekete zene nem adódott "csak úgy" a klubbokban. Mégis úgy vélem, ez volt a jobb korszak. Így jelentőssége volt minden rendezvénynek. Több figyelmet és tiszteletet kaptak a fellépők. A közönség tudta, ha adott koncertet vagy bulit elhalaszt, korántsem biztos, hogy hamarosan újra láthatja, hallhatja, élvezheti egy ilyen közegben kedvenc muzsikáit, DJ-it, fellépőit.
A rapélet bulikat illető aspektusa nem volt könnyebb tíz-tizenegy éve, mégis visszasírom...

komment

Címkék: nosztalgia

süti beállítások módosítása