RapBlog

Rapgondolatok, rapcikkek, rapkritikák.

Kontakt

kriptha kukac freemail pont hu

Zenebolt

Rendelj raplemezeket! Előadó vagy zenekar neve:

Numero7 - Online Zenebolt

Raprádiók 2.

2009.03.07. 15:07 :: Rap.Blog.hu

 

Az Abszolút Rádióról, mint inkább országos, kevésbé lokális, és inkább kommersz, kevésbé underground raprádióról már írtam. Nem feledkezhetem meg azonban azokról a rádiókról sem, pontosabban rádióműsorokról, melyek egy-egy helyi adón heti pár órában szórják a hip-hop életérzést. Következő cikkem mégha itt-ott a szokásos iróniát és gúnyt is tartalmazza, leszögezem: tiszteletem azoké, akik a rapkultúrát az éterben terjesztik, minőségtől, módszertől függetlenül.
 
AP. Az AP-ról csak úgy tudok írni, ha előtte magamra hivatkozom. Egy korábbi firkantásomban már említettem, hogy egy "terméket" ha csak a névért szeret a "vásárló", ott valószínűleg atomsugárzás érte a fejét és annak környékét. És lőn: itt van Eckü és Fluor, a hazai rapélet számomra legellenszenvesebb szereplőinek két tagja. Ecküt a Hősökbeli és minden másbeli rappelős munkásságának köszönhetően nem éltetem, hiszen a néhol nagyzolós, máshol erőteljesen levegőbe puffogtatós üres szövegeket nem tudom értékelni. Fluort pedig a hiphop.hu 8. születésnapi party-ján kisiskolásoknak szóló sörivó verseny rendezéséért, illetve tudinnizős számaiért vágnám legszívesebben buzogánnyal arcon. Lám-lám, az alkohol népszerűsítésének következményeként pár nagyontudinni buzeráns már a Dürer-partyk sorsát is megingatta. Hajrá sörkultúra! Ugye.
 
A műsorvezető személyek dacára azonban az AP azt képviseli, illetve folytatja, amit régebben a Saláta jelentett számomra. Többnyire ismert előadók (újra)bemutatása, informatív hangvétel, aktuális és kevésbé aktuális témákkal. Sokan túl kommerciálisnak találják a "honnan ered a nevetek?" vagy a "mikor alakult a csapat?" jellegű kérdéseket, de engem igenis érdekelnek a válaszok. Erre is. Meg, hogy milyen körülmények között született meg a legújabb lemez, mikor lesz a következő koncert, vagy bármi olyan apróság, mely hozzánk, hallgatókhoz közelebb hozza a műsor vendégét. Régebben a Salátát hallgattam úgy, ahogy manapság az AP-ot. Érdekeltek a meghívott művészek, viccesebben vagy komolyabban, de élvezetes műsor lett a végeredmény. Egészen addig... míg a Salátát vezető FankaDeli személyes konfliktusainak köszönhetően a nagyobb nevű előadók már egyre kevésbé látogatták a stúdiót. Kezdetben minden hónapban minimum egyszer Kojsz, Andreas és/vagy Szabó Balázs fordultak meg a mikrofonok mögött. Mára egyre több noname személy, Ádám00-ák, Pötyik, Wirgik jelennek meg (amikor épp nem "közösségi est" zajlik), vagy ugyanazon egy-két visszatérő vendég néz be. Ettől unalmas a Saláta. Bármennyire is tiszteletreméltó a törekvés, hogy ismeretlen csapatok, előadók kerüljenek bemutatásra, sajnos azt mégis látjuk, hogy mindennek hátterében inkább a nagyobb nevek "meghívhatatlansága" áll, mely az említett Fanka-féle személyes konfliktusoknak köszönhető. A baj velem lenne? Én kérek elnézést, de kurvára nem érdekelnek olyan vendégek, akikről egy szám, kislemez, vagy valami albumnak alig nevezhető produktum megjelenése pillanatában már sejteni, hogy másfél éven belül a süllyesztőben vesznek el. Akkor már inkább hallgatom az AP-ot, ahol olyan "biztos" nevek merülnek fel (és nem el) (még ha nem is szimpatizálok mindegyikükkel), mint Bloose Broavaz, Animal Cannibals, MC Gőz, Riddler, SP, Sub Bass Monster, Minimal Project és a többi.
 
Végezetül: Ghetto Radio. Szintén nem egy "ma kezdett" műsorról van szó, azonban a reinkarnáció jegyében létrejött honlapon csak ez évtől találhatóak meg az adások. Az AP-pal és a Salátával ellentétben a rap mainstream vonalát sem vetik meg, vendégek is voltak és lesznek még, azonban megítélésem szerint a műsor inkább egy laza kikapcsolódás hátterének megteremtéséhez járul hozzá. Szívfájdalmam, hogy nem minden adás kerül fel a net-re, és hogy a homepage hírei van, hogy máshonnan átvett (ebből kifolyólag már ismert) híreket tartalmaznak. Remélem, hozzátehetem, hogy "egyelőre" és a jövőben, amiképp a műsorvezetők esetenként megeső szókereső esettségeiket is kinövik, úgy ezt is a fejlődés meg fogja változtatni. Szükség lesz rá, szükségünk lesz rá, hiszen egyedül csak a Ghetto Radio függetlensége ellensúlyozhatja az AP és a Saláta rivalizációja miatti rapfeszültséget az éterben...

komment

Címkék: itthon

süti beállítások módosítása