RapBlog

Rapgondolatok, rapcikkek, rapkritikák.

Kontakt

kriptha kukac freemail pont hu

Zenebolt

Rendelj raplemezeket! Előadó vagy zenekar neve:

Numero7 - Online Zenebolt

Boney interjú

2010.04.04. 11:56 :: Rap.Blog.hu

Eredetileg lemezkritikát akartam írni a B-proRAPcords egyik alkotásáról, az Urban Legends-ről, de lévén, hogy az előadó egy hölgy, érdekesebbnek gondoltam, ha inkább interjút készítek vele. Az ötletem nem sült el rosszul: Boneytól kapott válaszok olyan megvilágításokat, meglátásokat tártak elém, melyek valóban izgalmasabbak (és hitelesebbek), mintha csak a saját "elméleteimet" tettem volna közzé. Az alábbi interjú tehát RAP - női szemmel.
 
Bár a 2007-es befejezés időben nincs túl messze a mától, de tegyük fel, hogy vannak olyan RapBlog olvasók, akik korukból eredendően nem ismerték a Consortes nevű - korábbi - együttesed. Mesélj kérlek erről a projektről, meddig élt, és miért nem él már?

Három-négy évig létezett ez a hármas formáció, valamikor 2003-ban kezdtük el. Túl aktívak nem voltunk, 5-6 fellépés, 10-15 közös szám született ez idő alatt, ennek egy részét már ketten csináltuk csak Bogárral. Azt hiszem mindhárman mást vártunk, másképp álltunk hozzá az egészhez. Eleinte pont ettől működött, hiszen mindenki egy kicsit mást tudott beleadni. Aztán ahogy "öregedtünk", mindenkinek az élete elmozdult más irányba; van aki férjhez ment azóta... talán már nem is hallgat rappet... Megváltoztunk, nem volt értelme folytatni.

Mi volt a Consortes előtt? Úgy értem: álltál-e májkkal a kézben a sztédzsen előtte?

Nem... Előtte csak a "sztédzs" előtt álltam, és néztem a "nagyokat" a jameken.
Nem voltam soha egy harsány, nagyszájú jelenség, szerintem most sem vagyok, még ha ez alapvető elvárás lenne egy MC-től, akkor sem. Ha egyedül kellett volna akkor belefognom, nem valószínű, hogy elkezdem. Ezért sem bánom azt a korszakot; szükségem volt rá.

Hazánkban... akarom mondani: sajnos az egész világon... nem túl jellemző, hogy valaki lány létére rappeljen. Mi "késztet" Téged arra, hogy mint Boney, hazánk egyik, vagy talán: A legaktívabb női MC-je legyél esztendők óta?

Én mindig elég szövegcentrikusan hallgattam a zenét. Szerintem a rap akkor "üt" igazán, amikor a hallgató úgy érzi, mintha az ő gondolatait közölnék. Hirtelen jön egy felismerés, hogy valaki milyen jól megmondta két sorban azt, amit Te csak próbálsz magadban megfogalmazni... és még rímelt is. :) A mai napig azok a számok válnak kedvenceimmé, amiknek a gondolatvilágával azonosulni tudok, de ez nem mindig könnyű. Mind mások vagyunk, így lehet hogy 90%-ban egyetértek, de aztán jön egy sor - mondjuk az előadó megemlíti milyen jó volt tegnap este nézni a csajokat az utcán :-) - és máris kizökken az egész. A saját gondolataidat csak Te tudod hitelesen közvetíteni a külvilág felé.

Akárhogy számolom, BŐVEN elég az egyik kezem, hogy a jelenleg aktív hazai lány MC-ket felsoroljam. Mi szerinted az oka annak, hogy ilyen kevesen vagytok?

Egyrészt ez talán beállítottság kérdése. Biztos, hogy a legtöbb lány mentalitásához közelebb áll az énekelgetés mondjuk, mint a rap. Ez egy "magamutogatós" műfaj, kevés az olyan lány aki ilyen hajlamú, aki pedig mégis, az talál száz másik jövedelmezőbb hivatást. :-) Nem azt akarom ezzel mondani, hogy "minden nő kurva", sőt. Inkább azt, hogy amíg egy MC az "erősebbik" nemből rapkedvelő lányok százainak rajongására számíthat, addig elég kevés az olyan pasi, aki arról álmodik, hogy a nője mikrofonba harsogja a véleményét. Nem trendi, nem megszokott, nem leszünk nőiesebbek, vonzóbbak, talpraesettebbek tőle sem magunk, sem mások szemében. Így kevesebb motiváló tényező jut nekünk. Másrészt - szörnyű ezt kimondani, de - a kitartás teljes hiánya. Azt mindenki látja, hogy ez egy betöltetlen űr a magyar hip-hopban. Aki belekezd, azt hiszi ő lesz majd itt az első, az egyetlen, a legjobb... de kik közül? :-) Ráadásul ez nem az a műfaj, ahol folyton az ember fejéhez vágják, hogy mennyire jó... Először tudomást sem vesznek róla, aztán kap egy-két építő kritikát és ettől máris úgy érzi, hogy az álma nem teljesült... abbahagyja, belefog valami másba inkább, amiből jobb eséllyel lesz azonnal siker. Ilyenek a lányok, míg a legtöbb fiú inkább azt mondaná "csak azért is megmutatom nekik!"

Egy hím MC... "rapkedvelő lányok százainak rajongására számíthat" - gondolod, ha a fiúk rajongása értetek erősebb lenne, esetenként nem csak a hangotok és közölt gondolataitok elismerésében nyilvánulna meg, hanem testileg (azaz szexuálisan) is úgy vonzódnának hozzátok, ahogy a 14 éves kispicsák kérnek autogramot a mellükre a Hősöktől, akkor az talán motivációt (és ezzel párhuzamosan: több női előadót) jelentene? 
 
Tudtam, hogy rossz példát hozok fel... :-) Inkább a presztízsre gondoltam. Nem vágyom arra, hogy félrefordított baseball-sapkás kissrácok mellkasát dedikálhassam, de ha a közfelfogásban csaj MC-nek lenni ugyanolyan sztárság/királyság/gizdaság lenne, mint pasinak, nem pedig egy furcsa csodabogárként tekintenének ránk, az több motivációt jelentene. Szerintem. :-) Ez egy ördögi kör, mert ha többen lennénk, nem tűnne olyan furának - de amíg mindenki furának látja, addig nem leszünk többen... Legalábbis számottevően többen nem. 

Kaptál valaha ilyen jellegű ("szerelmes") rajongói leveleket, megkeresést?

Nem, szerelmeset még nem. :-) Általában a közreműködésre felkérések szoktak úgy kezdődni, hogy XY szeretné, ha közös számot készítenék vele, aminek TERMÉSZETESEN a témája: a szerelem.
Mindenki számára kézenfekvő, hogy ha a téma a csalódás, a szerelem, stb, akkor egy lánnyal kell közöst csinálni. De még egy ilyet sem vállaltam el, inkább rábeszélem őket egy másik témára...

Mivel bátorítanád azokat a hölgyeket, kik szeretnének, de valamiért mégsem állnak mikrofon mögé?

Elsősorban azzal, amit már az előbb említettem: ez egy betöltetlen űr, bőven jut hely itt még mindenkinek. Sok pozitívum van még... például, hogy senki nem akarja betörni az orrod kapásból, ha nem olyat rappelsz, ami neki tetszik, és senki nem fog előjönni egy Mo.-n közismertebb névvel, hogy te biztosan őt utánzod, hiszen még csak nem is hasonlít a hangszínetek... :-)

Melyik az az 1-1 (egy külföldi és egy magyar / akár nemenkénti bontásban is) lemez, melyet megmutatnál annak, aki nem tudja, mi az a RAP?

Nehéz kérdés, annyira sokszínű a műfaj. Az emberek fejében sincs egy egységes kép róla. Legfeljebb azt tudnám prezentálni, amit számomra jelent, vagy ami által én megismertem, ehhez viszont kevés egy konkrét album. Valószínűbb, hogy egy válogatás lemezt állítanék össze az illetőnek, ami valahogy így nézne ki:

Magyarok közül:
Park Posse: Milyen szép a világ
KLIKK: Ismerd meg...
Dózis feat. Az Idő Urai: Szenvedély
Nem Közölt Sáv: Rivaldafényben
Tibbah & Az Idő Urai: Rutin
Punnany Massif: Hanyag Elegancia
Barbárfivérek: Klasszikus Rapszar
Interfunk: Finnugor Rap
Bankos, Norba, NKS, Ponza, Azur, Balek MC, Oriza: Kerekasztal

 
Külföldiekkel sem lenne könnyebb dolgom, a legegyszerűbb az volna, ha rákerestetnék vele DJ Premier munkásságára... az önmagáért beszél, és nagyjából mindent elmond. :-)
Csajok közül azért megmutatnám a Miseducation of Lauryn Hill-t és a TLC: Fanmail-t.
Ez már így sok, bocsi. :-) 
 
Nem sok, sőt. Hatásodra fogok rákeresni a Fanmailre, mert ezt nem vágom. Az ilyen jellegű kérdések esetén az a hátsó szándékom, hogy "tanuljak" valamit a másiktól, illetve bízom benne, hogy az olvasók is ha nem is lázas, de azért egy viszonylag aktív keresésbe fognak kezdeni...
 
Lehet hogy kicsit "csajos" lesz Neked, de kamaszkorom egyik kedvenc lemeze, szarrá hallgattuk a csajokkal, LeftEye rapjéről pedig valóban jó lenne, ha nem feledkezne meg a hallgatóság!!!

Felesleges lenne tagadnunk, de mind külföldön, mind itthon meglehetősen sok hímnemű emszí a nőkben csak a lukat látja. Milyen érzés ilyen szövegeket hallanod akár, mint "hétköznapi" lánynak, akár, mint MC-nek?

Hangulatfüggő... Régebben többet bosszankodtam rajta, mostanra kezdek kicsit beletörődni, nyilván öregszem. :-) Lányként jobban zavar, mint MC-ként: nem veszem komolyan, mert az ilyen típusú szövegekhez általában nem a hibátlan rap-technika és a jól megválogatott rímek társulnak, amitől legtöbbször végképp komolytalan az egész. És ezt nem azért mondom, mert én akkora profinak tartom magam, de mindenki reppel amiről tud... van akinek erre futja...
Leginkább csak azokat a lányokat nem értem akiknek ez bejön... ha van ilyen egyáltalán. De valószínű hogy van, mert amire van kereslet, abból van kínálat, és ez azért szomorú...

Gondoltál már arra, hogy a sok "úgymegdugnálak" típusú számra egy hiteles, női választ rappelj egyszer?

Nem rossz ötlet. :-) Egyszer a csajokkal csináltunk egy ilyen számot, ott az én szövegrészem pasiktól hallott Top10 legrosszabb "csajozós dumákból" állt össze. Azóta lett pár új tapasztalat, lehet hogy egyszer nekiülök egy ilyennek. A közönség nemi összetételét tekintve nem számítok majd osztatlan sikerre. :-D 
 
Ha eddig elkészült számaid illetve közreműködő rapjeid közül egyetlen egyet emelhetnél ki, hogy megmutasd a Téged 101%-osan jellemző szöveget vagy trekket, melyik lenne az? 
 
Lehet, hogy ez még nem készült el... ha az volna a kérdés, melyik jellemzi 101%-osan, hogy mit gondolok a világról, azt mondanám A Rendszer Átka, szerintem abban sikerült a legjobban összeszednem.

 

 
Todzs barátom nemrég megjelent Sorok c. albumán van egy közös számunk, a címe: Mutasd Mit Hoztál! A mostanáig elkészültek közül talán azt választanám, a szöveg miatt.

Érezted valaha hátrányát annak, hogy nőneműként kell megállnod a helyed a rapvilágban?

Szerencsére ritkán... de ha nem haragszol meg, az egyik hátránya az, hogy ezekbe a kérdésekbe folyton belefutok. :-) Mindenki inkább a miértjére kíváncsi, nem arra, hogy miről és hogyan...
 
Igen, gyanítottam, hogy ez egy elcsépelt kérdés lesz, szégyellem magam... :-S

Sajnos nagyon kevés olyan kritika ér, amiből tanulhatnék, sokszor előbb mondanak véleményt arról, hogy hogy nézek ki, mint arról, hogy milyen lett a dal, min lehetne csiszolni még... Néha úgy kell visszakérdezni, hogy "...és mellesleg a zenéről mi a véleményed???"
A "jó tanácsok" általában kimerülnek abban, hogy el kellene vinnem szexibb irányba az egészet ahhoz, hogy sikeresebb/ismertebb legyek. Magyarul le se szarják, hogy miről van szó. Ezt nem igazán érzem fair-nek. Melyik magyar MC-nél elvárás még az, hogy legyen szexi, viselkedjen úgy, szóljanak erről a számai...? Szerintem nincs ilyen...

B.P.U.D... majd Urban Legends... Tudom: ne tűnjek telhetetlennek, de mikor jön a következő? Vagy ha a következő nem is, mi várható részedről a folytatásban?

Még nyár előtt készül majd egy videó a Járom A Várost c. számból, ami a legutóbbi albumon hallható. A következő kiadvány szerintem szeptember elejére készül el: egy hatszámos kislemez, közkívánatra kicsit dallamosabb, dinamikusabb zenékkel. :-) Egyik előnynek felhozhattam volna a közreműködéseket: rengetegen kérnek, és én ezt egyáltalán nem bánom! Nagyon szeretek mások produkcióiban közreműködni. Idén legalább 3 olyan lemez napvilágot lát majd, ami nem az enyém, de szerepelni fogok rajta. Ezekről nem szeretnék többet elárulni, mert nem tudom, hogy az előadók mennyire szánják ezt meglepetésnek!
A rádiózást is szeretnénk egy komolyabb szintre emelni, készülünk műsorokkal, ez rengeteg szervezést és időt igényel, de remélhetőleg 1-2 hónapon belül kiforrja magát a dolog! Május elsején kiadunk egy válogatás-lemezt, ezen is szerepelni fogok egy számmal.
Mióta egyedül vagyok, fellépésem nem volt még... Eddig nem is akartam nagyon, nem éreztem elég jónak az egészet. Most már szívesen mennék, ha adódik olyan lehetőség ami vállalható időben, utazásban. 
 
Azért is tettem fel ezt a kérdést, mert valami hihetetlen sok mindennel foglalkozol egyszerre. Munka mellett rappelsz, rádiózol, alkalmanként klippek, közreműködések ésatöbbi... Hiperaktív rap-függő vagy szerintem. :) De: HA nem lenne rap... mivel foglalkoznál?

Igazad van, ez már tényleg szenvedélybetegség... Most ráéreztél nagyon ezzel a kérdéssel, mert valószínűleg SEMMIVEL. :-) Nagyjából ez volt az alap-probléma velünk mindig is, aminek kapcsán a szűk baráti körömben megszületett a B-proRAPcords ötlete, és minden olyan dolog amivel az elmúlt időben foglalkoztunk... A rap, a fotózás, a zene, a graffiti. Soha nem volt más, ami minket érdekelt volna, ezzel keltünk, ezzel feküdtünk, minden délután egy padon ücsörögtünk és ezekről beszélgettünk. Aztán elértünk abba a korba, hogy rájöttünk: kellene valami produktívat is csinálni, mert így csak eltelnek a napok. Saját magunkat próbáltuk így a társadalom hasznos részévé tenni, hogy mindig legyen egy tennivaló aznapra, és hogy lássuk, hogy csináltunk is valamit, legyen nyoma, ne csak létezzünk.
 
Végszónak tökéletes! Köszönöm az interjút!

komment

Címkék: interjú

süti beállítások módosítása