RapBlog

Rapgondolatok, rapcikkek, rapkritikák.

Kontakt

kriptha kukac freemail pont hu

Zenebolt

Rendelj raplemezeket! Előadó vagy zenekar neve:

Numero7 - Online Zenebolt

Reppszótár

2008.12.29. 16:20 :: Rap.Blog.hu

 

A rappereknek muszáj szlengben beszélniük, különben még normális embereknek tűnnének. Összegyűjtöttem azokat az alapszintű kifejezéseket, melyek ahhoz szükségesek, hogy megértsük őket. Egymást. Ők minket. Mi őket. Vagy mi...
 
Májk. Minden rappernek van májkja. E nélkül olyan lenne, mint autó kormány nélkül, vagy kormány nép nélkül. A májkkal általában a sztédzsen (lásd alább) kell állni. Ebbe lehet mondani a tutit, az igazat. Minden rapper csak az igazat, és csakis az igazat közli, emiatt sok sértődés történik, mikor azok, akik a májk túloldalán állnak, meghallják mindezt. Ezen felül, a májkkal lehet illedelmesen a közönséget instruktálni is, például, hogy emeljék fel a kezüket, mert ha maguktól nem jutott eszükbe, akkor nyilván nem tetszetős számukra az, amit hallanak.
 
Sztédzs. A rap-előadók általában a sztédzsen állnak, ami egy fából és vasból épült emelvényt jelent. Magyar megfelelője ennek is, hasonlóan a májkhoz, a rapperek körében nem ismert. Erről az emelvényről lehet a májkon keresztül szövegelni, úgy is mondhatnánk: buzdítani a közönséget a mozgásra. Érdemi filozofálás a sztédzsről a hallgatóság irányába annak muszájinni mentalitása miatt ritkán történik.
 
Ríl. Ríl az, aki régóta rapper és tudja a frankót. Általában minden rapper régóta hallgat rap-et, ergo ősidők óta rapper, ergo tudja, mi a frankó. A rílek mindig meg tudják mondani, kik a nem rílek, és akik nem rílek, azok hülyék. Másnéven: fake-ek.
 
Fake. A fake soha nem volt, nem lesz, és ne is álmodjon róla, hogy ríl lesz. A fake nem tudja magáról, hogy fake, sőt, azt hiszi, ő is ríl, pedig nem, hiszen a ríl-ek már megmondták, hogy nem az. A fake további jellemzői: nem olyan régóta hallgat rap-et, amit hallgat, az is gagyi, azt is csak divatból szereti, és ha még ríl zenéket is hallgat, az csak véletlen.
 
Underground. Az a rapzene, amit nem játszik sem TV, sem rádió, és még a Bravo-ban sem írnak róla. Kivéve néha. De mégha néha be is kerül a médiába, azt el lehet nézni egy darabig neki. Hogy meddig tart az "egy darabig" elnézhetőség, azt a ríl-ek tudják csak megmondani. Fontos eldönteni, tisztázni, hogy melyik előadó számít underground-nak és melyik mainstream-nek (lásd alább). Mert aki mainstream, az fake, mégha ez nem is igaz, de efelől is el lehet tekinteni, ha a ríl-ek úgy látják jónak.
 
Mainstream. Populáris, gyűlölni-való zene, ami csurog a médiában/ból. Általában az underground-osok utálják a mainstream-eseket, és vica versa. Ez fontos, hiszen így legalább lehet rappelni egymás ellen, és az irigykedést rímekkel (lásd alább) lehet takarni.
 
Rím. Aki rappel, az rímekben beszél. Vagy ha nem, akkor is, csak akkor éppenséggel pusztán a haverok szerint. A haverok szerint a rímek mindig jók. Van, aki ügyesebben, kevésbé elhasznált rímeket használ, van, aki sablonokat. Van, aki egész szavakat "rímeltet", van, aki csak ragrímeket használ. Hogy mikor melyik a ciki, azt szintén a nagyhatalmú ríl-ek döntik el a fórumokon (lásd hiphop.hu, salatamagazin.com). Mint mindent.

komment

Címkék: filozófia

süti beállítások módosítása