RapBlog

Rapgondolatok, rapcikkek, rapkritikák.

Kontakt

kriptha kukac freemail pont hu

Zenebolt

Rendelj raplemezeket! Előadó vagy zenekar neve:

Numero7 - Online Zenebolt

MaXell & ChiCheck: Svédasztal

2009.01.18. 14:59 :: Rap.Blog.hu

 

Az "új" és "ismeretlen" (és ezt most nézd meg még egyszer, hogy idézőjelbe tettem) előadókkal szemben mindig fenntartásaim vannak. Egyszerűen nem megy, hogy ne tegyek minden "kezdő" (idézőjel!) előadó elé, mellé, felé kérdőjelet. Nem nagyot, csak kicsit. Amolyan jelzésértékűt. Tudom, ez diszkriminatív, meg nem illik, meg köcsögség. Ésakkormivan. Évek óta próbálkozom, de fenntartásaim nem könnyű leküzdenem. Talán nem is akarom. Ilyen hozzáállással töltöttem le a Salátáról MaXell & ChiCheck: Svédasztal című albumát is. Gondoltam, megint valami töketlen páros, melyeket FankaDeli szimpátiájának köszönhetően a nagy rap-világ ezennel megismerhet. Elkezdtem hát hallgatni, legyintve az odafigyelésre, és jó szokásomhoz híven minden szám után nyomkodva a delete gombot. (Már, ha egyáltalán eljutok oda, hogy egy-egy trekket végig is várjak. Az esetek többségében ugyanis tíz másodperctől másfél percig terjedő idő intervallumban terjed jobbra-balra türelmem, mielőtt felforrt agyvizem végleges törlésre nem készteti ujjam.)
 
A hetedik (Szikra című) számnál azonban pofára estem. Lomtár megnyit, balshift nyomva tart, az imént töröltek kijelölése, majd Visszaállítás. Kezdjük elölről. Media Player-en Stop, katt az intróra, akarom mondani, Terítésre. Hoppá, te türelmetlen hímvessző (mármint: én) ez egész jó! Amolyan odamondogatós, picit fejtegetős, bólogatós muzsika. Eddig nem hallott (!) rímek, határozott orgánum, és valahogy az egész mérhetetlenül... provokatívan őszinte. Tudom, minden MC "őszinte", csak kevés az olyan, aki TÉNYLEG az, baszod.
 
Végighallgattam, és rájöttem, ez százból egy. Az az egy, aki ugyan nem visz mindent, de ahhoz képest, hogy "új" és "ismeretlen", mindenképpen száz hasonló kategóriájúból a legjobb. Mondom: a legjobb. Igaz, kicsit Wacuum Airs ízű, de ez nem valami kellemetlen mellékíz, hanem egy kérdés: miért nem szerződik ChiCheck hozzájuk? Nagyobb siker lenne, mint Bobafett...
 
Visszatérve a lemezre: a Kriptha sajnos van olyan genny, hogy megkeresi még a jóban is a rosszat. Nehéz volt megtalálni a gyengepontot, de sikerült. A sablonos és erőltetett megjegyzéseken felül (mint például: így sem rossz, de lehetne még jobb) az egyetlen igazi negatívumot az instrumentálok jelentik. Nem elsősorban azért, mert samplerezettek, hanem mert a sample-ök durván vannak vágva.  Egész pontosan nem meg-, hanem csak levágva vannak. Nincsenek kimérve, inkább csak nyersen odahajintva. Lehet így is, de ChiCheck precíz rímei alá precízebb zenék illenének... legközelebb!

komment

Címkék: itthon

süti beállítások módosítása