RapBlog

Rapgondolatok, rapcikkek, rapkritikák.

Kontakt

kriptha kukac freemail pont hu

Zenebolt

Rendelj raplemezeket! Előadó vagy zenekar neve:

Numero7 - Online Zenebolt

MC-k szövegi jellemzői életkori besorolás szerint

2010.02.28. 08:50 :: Rap.Blog.hu

 

Az alábbi jellemzések kizárólag magyar MC-kre vonatkoznak. A megadott életkorok természetesen kitolódhatnak vagy akár meg is rövidülhetnek. A cikk írója tisztában van azzal, hogy a gyakorlatban nincsenek éles választóvonalak a kategóriák között. A besorolás tehát csak hozzávetőleges.
 
0-12 éves:
Általában szerencsére nem rappel. Ha mégis, szólni kell a szülőknek, hogy nagy hülyeség volt lemondani a Minimax előfizetést.
 
13-16 éves:
Gettó lakos, aki a gengszterélet titkairól mindent tud. Sok esetben maga is gengszter, persze csak a bűnös körülmények hatására vált azzá, egyébként maga is tudja, hogy a fegyver nem megoldás. Pusztán egy szükséges rossz, amit az utca (értsd: a zucca), a kemény élet (értsd: a zélet), és a nyomornegyed (értsd: a geddóba') megkövetel tőle. A bűnöző életmóddal járó stressz megviseli, bár ezt az emberek felé "nem mutatja".
Épp csak minden számában erről rappel.
 
17-19 éves:
A gettóskodást kezdi kinőni, de nyomokban még utal rá, megközelítőleg számainak 30-40%-ában. Helyette inkább rájön, hogy Ő, és csakis Ő a legjobb emszí. Ezért tisztelet (ahogy ő mondaná: respekt) után követelődzik, mivel senki nem tud nála jobban rappelni! A rímei precízek és egyediek – szerinte. Ekkoriban kezd freestyle-ozásba is, hiszen a legjobb MC spontán is a legjobb rímeket képes produkálni. Szűk baráti társaságának hatására benevez egy-két freestyle versenyre, majd nem sokkal később, a helyezései alapján megállapítja, hogy a zsűri 1. korrupt, 2. hülye, 3. nem ért hozzá.
Jellemző még, hogy ebben a korban készítteti tetoválásait, hiszen pontosan tudja MÁR EKKOR, hogy például egy vezeték nélküli mikrofon vagy lemezjátszó 50 év múlva is tetszeni fog neki a mellkasán. Alig telik el 5 év és rájön, hogy mégsem.
 
20-23 éves:
Ha főiskolára jár, az első kötelezően választandó filozófia és/vagy szociológia előadások után rájön az élet nagy összefüggéseire vagy ellentmondásaira. Komolyodik, érik, érlelődik, és a legtöbb esetben meglepően elgondolkodtató szövegeket tud írni. A "durva" jelző egyre tipikusabbá válik lírikáiban, ahogy egyre több felismerésre jut. Már nem rappel arról, hogy őt tisztelni kell - a hallgatóság magától kezdi tisztelni.
Ha azonban középiskolai tanulmányai "hurrá, megvan a 2-es" szinten kimerültek, akkor kevésbé filozofikus, inkább amolyan puncizós szövegeket kezd írni. Észreveszi, hogy a 15 éves lányok szemében az ő korosztálya a nagyfiú, esetleg apuka is megvette már neki az első, 350 000 forintos, nem kevés helyen rozsdásodó kettes Golfot, mellyel imponálni tud a libák előtt. Rájön, hogy részegen kefélni hatalmas teljesítmény, bár igaz, az aktusok mintegy felére nem emlékszik.
 
24-28 éves:
Az előbbi kategória "továbbfejlesztett" változata.
A "filozófus" immáron több élettapasztalattal még inkább letisztult és közérthetőbb gondolatokat fogalmaz meg. Vállalható rappet játszik, esetenként a rapzene ellenzőinek is megmutatható számokat ír.
A "puncizós" viszont tovább süllyed: még több hüvely és még több alkohol jelenik meg ugyanazokban a lassan elcsépelődő rímekben. Esetenként (bár nem szükségszerűen) a gengszterélet vonásai is újra megjelennek: minél több a szex, annál több a bűn. Vagy valami ilyesmi. A logika nem mindig tiszta, de ennyi alkohol és szellemi szint mellett mást nem is lehet elvárni.
 
29-36 éves:
A "puncizós" megházasodik vagy eltűnik.
A "filozófus" (vagy korábban gengszter/ríl emszí) tovább komolyodik és kezd olyan rappeket írni, melyeknek mögöttes tartalmával gyakran csak a hozzá igazán közel álló barátai vannak tisztában. Ezek a dalszövegek a gondolkodó, kevésbé alkoholista hallgatóság körében vegyes fogadtatásban részesülnek. Felük ugyanis nem kedveli a helyenként "elvont", komplex tartalmat. Mások viszont pont ezért szeretik, mert ha egy-egy gondolatszálat sikerül elcsípni és megérteni, az sikerélményt eredményez.
Benne már nincs bizonyítási vágy, akkor készít lemezt, amikor akar, mondhatni: a nevéből él. Freestyle, beatbox, break és graffiti versenyekre hívják zsűritagnak és ezt nagyon élvezi.
 
37 fölött:
Vagy nem ír szövegeket már, vagy erőlködve kapaszkodik régmúlt hírnevébe. Ez utóbbi esetben rímei fáradtak, egyszerűek és unalmasak. Hallgatósága kezdi magát kínosan érezni amiért korábban megvették a lemezeit. Kimerültségét nagy valószínűséggel soha nem fogja beismerni, zenei aktivitásának csökkenését a gyermeknevelés nehézségeivel magyarázza.

Ha kapcsolata a médiával kimerülne a Minimax csemetéjével együtt történő nézésével, legalább egyikőjük sem rappelne. 

komment

Címkék: filozófia

süti beállítások módosítása