RapBlog

Rapgondolatok, rapcikkek, rapkritikák.

Kontakt

kriptha kukac freemail pont hu

Zenebolt

Rendelj raplemezeket! Előadó vagy zenekar neve:

Numero7 - Online Zenebolt

Magyar rap történelem 1.

2010.03.25. 09:40 :: Rap.Blog.hu

 

A megjelenés pontos évét csak találgatások övezik, de (a kiírással ellentétben) hozzávetőleg 1993-1995 környékén készült el az alábbi Sírásók videóklipp. Hogy zeneileg és szövegileg mennyire nevezhető igényesnek, az az egyik leglényegtelenebb kérdés; sokkal lényegesebb az, hogy vajon a színvonalat gúnyolódó hangnemben minősítő youtube kommentelők életkora megegyezik-e a klipp születési dátumával? Erősen gyanítom, hogy igen, ami nem baj persze, csak pont emiatt kellene kussolni, s nem gondolkodás nélkül véleményeket nyilvánítani.
 
A kilencvenes évek elején magyar rap még alig létezett, az amerikai is épp, hogy csak elkezdett hazánkba beszivárogni. Eleinte emiatt az utánzás volt a jellemző, lévén, hogy a sajátos magyar alapok még nem fejlődtek ki. Az amerikai rapvilág másolása indította útjára a hazai hip-hop születését, alakulgatását. Ez egyben azt is jelentette, hogy az akkori magyar RAP sokkal közelebb és tiszteletteljesebben állt az eredeti, tengeren túli, néger raphez, mint napjaink skinheadekkel haverkodó, amerikai gyökereket szinte letagadó REPPje.
 
A nevetséges tehát nem az, hogy valaki '93-ban, a hungaro-rap hajnalán, az USA vonalat utánozta... Sokkal szánalmasabb, ha valaki 2010-ben azokkal buzul, akik 15 éve még niggerbérenc köcsögöknek nevezték, verték és kergették a fasizmus ízű árpádsávoskodásokra nem hajlandó rappereket.
 
 
 

komment

Címkék: nosztalgia

süti beállítások módosítása