RapBlog

Rapgondolatok, rapcikkek, rapkritikák.

Kontakt

kriptha kukac freemail pont hu

Zenebolt

Rendelj raplemezeket! Előadó vagy zenekar neve:

Numero7 - Online Zenebolt

DJ Gem-B interjú

2009.06.10. 11:43 :: Rap.Blog.hu

 

A kőunderground arcok begyöpösödött kőunderground hip-hop fülei valószínűleg még nem hallottak hazánk egy kiemelkedő fekete zenei lemezlovasáról: DJ Gem-B-ről. Kár. Pedig Gem-B itt van egy ideje: rádióműsort vezet, zenei producerkedik és rendszeres fellépője azon kluboknak, ahol ez az irányzat szóba kerül...

Egymás mellett a "monoton" rap, a dallamosabb R'n'B, a lazább, bulizós funky, vagy a melankolikus soul... azaz minden, ami fekete zene. Miképp fér meg egy DJ palettáján immár 13 éve ennyi egy gyökerű, ám mégis különböző zenei stílus?
 
Betaláltál rendesen ezzel a kérdéssel. Sajnos egyre nehezebben férnek el egymás mellett ezek a zenék. Hiába azonosak a kiindulási pontok, a gyökerek, a szórakozóhelyeken nagyon nehezen egyeztethetőek össze az általad felsorolt zenei stílusok. Az oka talán az lehet, hogy a klasszikus funky zenét kedvelő közönség már nem jár rendszeresen szórakozni, hiszen ezek a zenék a 70-es 80-as években születtek és az akkor tízen, illetve húszon éves buliba járó közönség már a negyedik X-ben van, és ebben az életkorban már nem a diszkóbajárás a fő életcél. Már a 90-es évek fekete zenéivel is kezd ugyanez a probléma kialakulni, ugyanis ez a korosztály is egyre jobban eltávolodik a party élettől. Persze vannak kellemes meglepetések, amikor egy 19 éves lány teljesen képben van az elmúlt 20 év muzsikáival.
Napjaink R'n'B zenéi pedig pláne nehezen összeegyeztethetőek a fenti stílusokkal, hiszen kezdetben lassú, nehezen emészthető dalok íródtak, mostanában viszont teljesen az ellenkezőjére fordult a dolog. Gyakorlatilag house alapon 130 bpm vagy ennél is magasabb ütemszámmal bírnak. Ez a helyzet jelen pillanatban az éjszakában, az én meglátásom szerint.
A rádiós piacon teljesen más a helyzet, ott simán összeférnek ezek a zenei stílusok, hiszen mindegyik egy nagy kalapba tartozik, amit úgy hívunk, fekete zene.
 
A fentebb felsoroltakból melyik stílust tudnád egyedüliként kiemelni, mint kedvencet?
 
Lehet, hogy meglepő lesz, de az R'n'B-t. Méghozzá azért, mert 2009 van, és haladni kellene a korral. Nem véletlenül lett vezető stílusirányzat az R'n'B. Rengetegen nyilatkoznak negatívan erről a zenéről, főként azok, akik nem bírják megemészteni, hogy az idők változnak és eleget hallgattuk már az elmúlt 20-30 év zenéit. Nem beszélve a mai drogos club zenékről. Lehet, hogy ez az R'n'B már nem az, ami régen volt, de egy dolgot tudomásul kell venni, a világon mindenhol tarol, ennek pedig oka van.
 
Miképp támadt az az ötleted - akkor még meglehetősen fiatalon (17 évesen) -, hogy másokat szórakoztass, "dízséjskedj"?
 
Csúnyán beleestem ebbe az egészbe. Házibulikkal, iskolai rendezvényekkel kezdődött, aztán szépen lassan egyre több alkalommal kerültem a lemezjátszók közelébe és hip-hopp, eltelt ez a kis időszak. Magam mögött hagytam rengeteg fellépést a koszos kis puboktól a fesztiválokig, vidéktől egészen külföldig.
 
Aki valamennyire ismeri az életutad, tudhatja, hogy volt alkalom, amikor a fekete zenéket háttérbe szorítva olyan helyen léptél fel, ahol inkább diszkózenét kellett játszanod. Miképp érinti egy megszállott fekete zene rajongó DJ-t, ha egyes felkéréseknek csak a főprofilját - bocsánat az erős fogalmazásért - "megtagadva" tud eleget tenni? Mennyire viselhető el, ha a fanatizmusoddal teljesen ellentétes zenei ízlést kell kiszolgálnod?
 
Volt ilyen időszak is. Ha csak hobbi szinten csinálod ezt az egészet, akkor szinte esélyed sincs elérni komolyabb eredményeket. Ha pedig ebből szeretnél megélni, akkor muszáj kompromisszumokat kötnöd. Másképp nem megy. Kezdetben rengetegszer pisáltam a széllel szemben, aztán szépen rájöttem, hogy nem érdemes. Fekete zene iránti rajongásomat kiélhetem otthon vagy a rádióműsoromon belül, ott ugyanis nem engedek semmiből. A Gem-B Bar Radio Show kizárólag a fekete zenékre épül.
 
 Az utóbbi években lemezboltok zártak be, bakeliteket már szinte csak antikváriumokban lehet kapni, az mp3-ak világát éljük. Egyes előadók már csak internetről letölthető formátumban árulják lemezeiket. Egyre könnyebb egyre több muzsikát megszerezni, ugyanakkor az mp3-ak hangminősége sok esetben kifogásolható. Mennyire könnyíti, vagy nehezíti meg a Te munkádat maga az mp3?
 
Nem vagyok mp3 ellenes. A 21. századnak nem mondhatunk nemet. Ez is butaság lenne.
Szinte csak eredeti lemezekről dolgozom, a mai napig rengeteg pénzt költök CD-kre. Bakelit lemezeim nagy részét már eladtam éppen ebben az évben. Csak a legkedvesebbeket tartottam meg. Kizárólag cédékkel dolgozom, de természetesen töltögetek én is, mint mindenki.
 
Van egy rádióműsorod, a Gem-B Bar Radio Show a Rádió 6-on. Mint DJ, az ország különböző klubjaiban rendszeresen megfordulsz. Ezeken kívül DJ Gem-B feat. Cafe City néven egy zenei produkcióban is részt veszel. Mesélj kérlek ez utóbbiról, mi a szereped benne, mik a célok...
 
Ez egy háromfős társulat. Joci, Veron, Gem-B. A zenei stílus nehezen meghatározható, meg kell hallgatni, hiszen a zenéről amúgy sem lehet túl sokat elmélkedni. Célok nincsenek, csak úgy sodródunk az árral. Az alapelvárásokat már amúgy is túlteljesítettük. 2009 év elején hivatalosan is megjelent egy dal, maxi CD formájában, egy nagy kiadónál, az EMI / Private Moon Records-nál. A többi a jövő zenéje. Elvileg bármi megtörténhet.
 
A hazai hip-hop életet mennyire kíséred figyelemmel? Kik azok az MC-k vagy csapatok, akik valamivel megfogtak?
 
Őszintén megmondva a mai hazai könnyűzenei életet nem követem figyelemmel. Ha underground köröket veszünk figyelembe, akkor én még mindig a Mega Sound System nem megjelent, régi zenéinél tartok.
 
Tizenhárom éve űzöd az ipart. Mit gondolsz, meddig folytathatod még DJ-ként, mivel fogsz foglalkozni 13 majd újabb 13 éve múlva?
 
Fogalmam sincs. :-)

komment

Címkék: interjú

süti beállítások módosítása