RapBlog

Rapgondolatok, rapcikkek, rapkritikák.

Kontakt

kriptha kukac freemail pont hu

Zenebolt

Rendelj raplemezeket! Előadó vagy zenekar neve:

Numero7 - Online Zenebolt

VanDame: Képtelen képregény

2009.09.04. 15:33 :: Rap.Blog.hu

 

Van az úgy, hogy az ember művésznévnek valami nagyon feltűnőt választ. Ennek két következménye lehet: közröhej tárgyává válni, vagy világhírnévre szert tenni. MC VanDame-nak a név eredeti viselőjével szemben sem testalkata, sem életre való képessége nem indokolta, hogy ezt a nevet vegye fel, mégis megtette. Persze a meggondolatlanság nem csak nevében, hanem egész kislemezén megmutatkozik...
 
1. Intro
A "velem vannak az underground ütemek" résznél legszívesebben belevertem volna egyet a monitorba, annyira meglepett, hogy manapság még (mindig? vagy inkább újra?) hallani ezt. Aki 2009-ben "underground arcok", "underground ütemek", "underground élet", vagy ezen szófordulatok bármilyen kombinációját kiejti a száján, az vagy végigaludta az elmúlt 12-14 évet, vagy olyan szellemi szinten áll, hogy nem sikerült megemésztenie, hogy elcsépelt közhelynek számítOTT MÁR a kilencvenes évek végén IS az "underground" szó emlegetése a rapszámokban. Igazi agyalágyultságra vall, hogy van még olyan ember ebben az országban, aki ennek a szónak jelentősséget tulajdonít.
 
2. Műfaj
Ebben a trekkben VanDame, köszönjük de kurvára, elmagyarázza, mi is az a rap... Bocs', de mégis kinek szól ez a szám?? A rappereknek?? Mert azok talán nem tudják, milyen is az a rapműfaj?? Vagy a nemrappereknek?? Azok meg vajon meghallgatják ezt az EP-t, egyáltalán?? Sablonos, közhelyes, utoljára kilencvennyolcban hallottam ilyen számokat, bár már akkor is unalmas volt.
 
3. Van még remény
Egy újabb bizonyítlék, hogy VanDame csak közhelyekből tud megélni. "Van még remény" címmel zenét írni olyan, mint a popszakmában "Gyere vissza hozzám" címmel slágert készíteni. Ez a "ne add fel, bízz magadban, mindig lásd meg a fényt az alagút végén, légy bizakodó, blablabla", annyira semmit sem mondó tartalom, hogy csak egy biztos: aki épp a szakadék szélén áll, nem ennek köszönhetően fog visszafordulni. Sőt...
 
4. Skit (Scarface)
Az elmúlt 20 évben ebből a filmből annyi külfödi illetve magyar lemezen hallhattunk részleteket, hogy lassan már az is tudja, miről szólt a történet, aki nem látta, csak raplemezeket hallgatott. Magyarán unalmas, ötletnek pedig semmiképp sem eredeti. Ráadásul, sem az előtte lévő, sem a következő számmal nincs összefüggésben, tehát a logikája is érthetetlen. Ja, vagy hogy logika nem is volt? Gratulálok...
 
5. M.O.
Magyarország helyzete rossz, ez a sokat megélt VanDame helyzetjelentése. Kár, hogy itt sem tűnt fel, hogy az emmózás korszaka lejárt, és talán már az olvasó is unja, de nem tudok mást mondani: az egész szám egy nagy közhely halmaz, kivéve ott, ahol költői túlzásnak szánt badarságokat hallani. Például, ez a sor, hogy "minden nap egyre magasabb az adó", annak bizonyítéka, hogy VanDame egy forint adót nem fizetett még életében. Ebből kifolyólag ugyan szidhatja Gyurcsányt, de ő maga még semmit nem tett az ország jobb sorsának alakulása érdekében, akkor meg miről beszélünk? A Gyurcsány-idézet a szám végén egyenesen nevetséges, ugyanis az a pár mondat pont az ilyen kis értetlen homokosoknak szól, mint VanDame: el lehet menni ebből az országból. Társadalmunknak ilyen szellemi szinten tengődő léhűtőire nincs szüksége.
 
6. Hip-hop
A "Hip-hop" olyan, mint a "Műfaj". Valószínűleg party-nótának indult, némi "megmagyarázom, mi az a rap" fűszerrel, a végeredménye egy híg széklet, helyenként érthetetlen hadarásokkal. Ha VanDame-nak nyelvbotlásokkal artikulálatlanul ez a hip-hop, akkor mindannyian baszhatjuk!
 
7. Itt élek
És itt mész vissza a kisszobába, de nagyon gyorsan, kedves VanDame, te szerencsétlen hülye!! Úgy rappelni, hogy rendszeresen megakad a nyelved, és még magyarul sem tudsz, egy kicsit már sok:
"Itt sokan a poklot válasszák,
Lelküket a szennyel elárasszák"
Hülyegyerek! A "válasszák", "elárasszák", az felszólító mód, ezek a sorok azonban kijelentő módban íródtak. Magyar nyelvtan, általános iskola!
 
8. Skit (Szeszteg)
Az AP műsorban Fluor legutolsó óriási szellemi és fizikai teljesítményével dicsekszik: VanDame-al sikerült jól berúgni. Ez valóban teljesítmény: kimagasló érdem, értékes kreativitás.
 
9. Üzenet
Én üzenem annak a lánynak, akihez ez a szám íródott, hogy ha visszamész VanDame-hoz, egy buta ribanc vagy. Hallgasd csak meg ezt az EP-t, ha ezt a szellemi színvonalat elfogadod, Te sem vagy több nála...
 
10. Outro (Az ember legjobb barátja)
Ismét egy filmidézet, amiben nem meglepő módon elcsépelt, és a megelőző valamint következő trackhez logikailag itt sem kapcsolódó téma kerül boncolgatásra: az ember legjobb barátja a kutya. Mindez egy szerelmes szám után - és egy "megamix" előtt. Mi van??
 
11. Bónusz track (Kezdetek...)
Ékes bizonyítéka ez a szám annak, hogy vannak olyan önkritikátlan emberek, akik nem fogják fel, és ezt még hirdetik is, hogy két év alatt, vagyis a kezdetek óta nem fejlődtek semmit a rapben.
 
Mindent egybevetve ez egy jó lemez. Elrettentő példának.

komment

Címkék: itthon

süti beállítások módosítása