RapBlog

Rapgondolatok, rapcikkek, rapkritikák.

Kontakt

kriptha kukac freemail pont hu

Zenebolt

Rendelj raplemezeket! Előadó vagy zenekar neve:

Numero7 - Online Zenebolt

Történnek durva dolgok 2.

2009.11.27. 21:49 :: Rap.Blog.hu

 

Nehéz megállni, hogy az ember ne gondoljon zsigerből "a Feri meg a Balázs" újkori reinkarnációjára, Deniz meg a Balázs formában. Hamar rá kell azonban jönni, hogy egy sokkal szerencsésebb, korrektebb koprodukcióval állunk szemben, vagy a Ferihez képest: mellett. Nem is ragoznám túl, vagy szét: a Halálos Fegyver pont olyan lett, amilyet vártam. Évek óta figyelve a két ember munkásságát mára kiszámítható, ez által nagy meglepetést nem tartogatóvá váltak rímeik. Hogy ez pozitívum, vagy negatívum, még nem tudom eldönteni. Mindenesetre a szükséges frappáns, helyenként vicces, másutt az élet által jól megszeretkezett, savanyú szájízzel írt megkeseredett, esetleg ironikus mondandó jelen rappiaci helyzetben igencsak versenyképes alkotást szült. S hogy úgy látszik, maguk az előadók is belátták, hogy nem érdemes már albumot fizikai formában, pénzért kínálni, mert a "rajongók" úgyis letöltik, na, ez a LEGDURVÁBB...

 
"PKO a kárpótlás" - akár így is fogalmazhatnék, bár a megértéshez ennyi önmagában kevés lenne. A Ne Szarakodj! Killakikitt lemez számomra egy pengeéléntáncolás volt. A temérdek káromkodással helyenként unalmassá váló anyag mindig az utolsó pillanatban fordított vissza arról a pontról, ahonnan torkaszakadtából kiáltana fel a magamfajta: "elég!". A káromkodásnak ugyanis van egy különösen nagy veszélye: ha sokszor alkalmazzák, veszít nyomatékosító jellegéből. Lehet azzal mentegetőzni, hogy "de hát mi ilyenek vagyunk!", csak ez nem fog érdekelni senkit. Nekem is jól esik néha nagyokat böfögnöm, de ha eme szokásomhoz egy olyan társaságban ragaszkodnék, ahol a hangos légfelszabadulás undort vált ki, akkor próbálhatnék védekezni azzal, hogy "de hát én ilyen vagyok!", senki nem mutatna együttérzést és toleranciát irántam. Hiszen: ha én vagyok az "egyetlen" deviáns a többihez képest, akkor vagy alkalmazkodnom kell(ene), vagy takarodnom. Ezért nem helyes a rapéletben sem a mentegetőzés a több százas, vagy ezres hallgatóság előtt: ha sok vagy a közönségednek, akkor nem biztos, hogy a közönségnek illene igazodnia Hozzád.
...szerencsére, itt jön képbe PKO. Aki hangzásvilágában, rímeiben, mondandójában hasonló, mint a Killakikitt, azzal a nem apró különbséggel, hogy gondolatait folyamatos káromkodás nélkül is képes volt megfogalmazni. Mondhatni, "Killakikitt light". Ez teszi értékessé és DURVÁVÁ a debütáló, Szövetség című lemezét.

 
December elején, egy csütörtöki napon hazánkba látogat az Onyx, ami... egy remek lehetőség, hogy ismét sírjatok! Ugyanis a magyar rapgyereknek általában nincs pénze koncertjegyre, pláne nem elővételben. Persze a legújabb rapsapka, a napi egy doboz cigi, valamint az alkoholra való mindig megvan, de a fórumokon történő prezentáció szerint 15 évesen a folyamatos pöfékelés előrébb való, mint 5000 forint egy koncertért.
A másik dolog, ami miatt lehet bőgni, az a csütörtöki időpont, hiszen ugyebár ezt a szervezőknek, vagy még inkább: az Onyxnak kellene figyelembe vennie, hogy a magyar rapközönség nem szeret hétközben bulizni! Tengeren túl is "köztudott", hogy a magyar rapközönség különleges publikum: ingyen töltögeti az Onyx lemezeket, majd elvárja, hogy a csapat alkalmazkodjon hozzájuk, karitatív céllal, mondjuk. Az abbahagyhatatlan sírás közepette azt is nehéz megértenie ennek a közönségnek, hogy aki egy turné keretén belül érkezik Európába, az nem fog hónapokon át itt tartózkodni, csak hogy minden országban a tökéletes napon, azaz szombaton lépjen fel. Mindenesetre a koncert DURVA lesz...


komment

Címkék: itthon

süti beállítások módosítása